Inzichten

Perspectieven op trends die de relatie vormgeven tussen technologie, het bedrijfsleven en mensen

Er is onderzoek en inzicht voor nodig - om tot de beste oplossingen te komen - en daarom steken we daar veel tijd in. Want alleen door kennis te delen, kunnen we samen tot bloei komen.

Wat is een Sprint Review en hoe pak je het aan?

Wat is een Sprint Review en hoe pak je het aan?

In de Scrum-methodiek zijn er verschillende type bijeenkomsten zoals de dagelijkse Stand-Pp en de Sprint Retrospective. En zo ook de Sprint Review. Wat is de reden van een gestructureerde terugblik op een Sprint?

Een Sprint Review wordt gehouden aan het einde van elke sprint. Het slot van een sprint waarin het team het opgeleverde werk aan de stakeholders laten zien. Door iedere keer na een sprint input en feedback te verzamelen, gaat het ontwikkelproces verder. De samenwerking tussen het team en de stakeholder(s) staat centraal. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een Sprint Review?

Wie sluiten eraan en hoelang duurt de Sprint Review?

De Product Owner georganiseerd in de meeste gevallen de sessie. De Product Owner nodigt de stakeholders en de Scrum Master uit. Vanzelfsprekend is ook het Scrum-team aanwezig om de oplevering te presenteren. De stakeholders willen natuurlijk weten hoeveel tijd ze voor de Sprint Review moeten vrijmaken.

Voor een sprint van bijvoorbeeld vier weken mag de Sprint Review maximaal vier uur duren. Bij kortere sprints is de duur minder lang. De Scrum Master zorgt ervoor dat de Sprint Review binnen de afgesproken tijd plaatsvindt.

Een goede voorbereiding is een vereiste

Tijdens de Sprint Review staat een goede samenwerking tussen het Scrum-team en de stakeholders centraal. Er is hard gewerkt door het Scrum-team, dus het is belangrijk dat het succes gedeeld wordt met de stakeholders.

Zorg ervoor dat de Product Owner tijdens de sprint de resultaten al gezien heeft en plan hiervoor desnoods een meeting in. Het is niet de bedoeling dat de Product Owner het werk pas ziet tijdens de Sprint Review. Stakeholders moeten sowieso op tijd worden uitgenodigd. Spreek verder goed af wie de demo doet en essentieel: probeer de review informeel en luchtig te houden!

Alle items van de Sprint bespreken

De Product Owner vertelt tijdens de Sprint Review welke items zijn uitgevoerd en welke niet. Hierbij is het van belang dat de ‘Definition of Done’ helder wordt uitgelegd. Wanneer een item niet is gedaan, legt de Product Owner wat de precies de oorzaak. Verzamel zoveel mogelijk feedback en bespreek de knelpunten.

Wat te doen met de (tussentijdse) resultaten?

Dit is vaak het belangrijkste deel van de Sprint Review. Aan de hand van een live-demo worden de resultaten van de Sprint getoond. Welke keuzes zijn er precies gemaakt? En waarom?

Het is belangrijk dat de context duidelijk wordt. Wat is de reden dat er nieuwe functionaliteit zijn bijgekomen of zijn afgevallen? En wat is precies de achterliggende gedachte waarom een nieuwe functie wordt gebouwd? Enkel de items waarbij aan de ‘Definition of Done’ of de controlelijst is voldaan, worden getoond.

Bespreek de backlog

De Sprint Review is een informele sessie die is bedoeld om terug te kijken op welke items zijn uitgevoerd, en welke niet. Vergeet niet de actuele backlog bij te werken en te bespreken met het team. Kijk of er nog belangrijke items uit de backlog meegenomen moeten worden in een nieuwe Sprint. Stel een nieuwe lijst op van prioriteiten en bespreek die met de Product Owner en of de stakeholders. Zo blijft iedereen betrokken en weet wat er komen gaat.

Wat doe je met de uitkomsten van een Sprint Review?

Aan het eind van de Sprint Review-sessie zijn er behoorlijk wat feedback punten besproken. Dat kunnen punten zijn om de samenwerking te verbeteren, communicatie te stroomlijnen, verantwoordelijkheden strak te zetten of feedback over de opgeleverde items.

De verzamelde feedback kan leiden tot bijstelling van prioriteiten op de backlog. Of misschien zelfs het toevoegen of verwijderen van items op de backlog.

Door elke keer deze vorm van feedback te organiseren, wordt het uiteindelijke product beter. Ook de manier van samenwerken kan zo worden gestroomlijnd of verfijnd. De horloges zijn gelijk gezet en iedereen is klaar voor de volgende sprint.