Een platform ontwikkelen? We geven je 5 tips.

Een platform ontwikkelen? We geven je 5 tips.

Laat deze tips je helpen om je online platform tot een succes te maken en om ervoor te zorgen dat het aansluit bij de wensen en behoeften van je gebruikers. Onthoud wel dat het succes van een platform ook afhankelijk is van andere factoren en dat het belangrijk is om te blijven testen en aan te passen om ervoor te zorgen dat het platform blijft voldoen aan de veranderende behoeften van je gebruikers.

1. Waarom goed opgestelde 'epics' cruciaal zijn voor het succes van je project

Een "epic" is een groot en complex verhaal of doel dat kan worden opgedeeld in kleinere verhalen of taken die kunnen worden voltooid tijdens een Agile-sprint. Als de epic niet duidelijk is, kan dit leiden tot een aantal nadelen. En het vervelende is dat je in de loop van de tijd hier onherroepelijk tegen aan gaat lopen.

An epic is a large user story that cannot be delivered as defined within a single iteration or is large enough that it can be split into smaller user stories. – Agile Alliance

Onvoldoende visie: Als het doel of de visie van het project niet duidelijk is, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat er moet worden gebouwd en hoe het moet worden gebouwd. Dit kan leiden tot een project dat niet aan de verwachtingen voldoet of niet de gewenste impact heeft.

Ongedefinieerde scope: Als de epic niet duidelijk is, kan het moeilijk zijn om de scope van het project te bepalen. Dit kan leiden tot onrealistische tijdslijnen en budgetten, en kan uiteindelijk leiden tot projectuitstel of overschrijdingen.

Verwarring tussen teamleden: Als het doel van het project niet duidelijk is, kan dit leiden tot verwarring en miscommunicatie tussen teamleden. Dit kan leiden tot inefficiëntie en een lagere productiviteit. Dat kan je voorkomen door veel samen in zogenaamde scrumsessies te werken.

Slechte kwaliteit: Als het doel van het project niet duidelijk is, kan dit leiden tot onvoldoende kwaliteitscontrole en een slechtere kwaliteit van het eindproduct.

Wat is een user-story?

Het is daarom van cruciaal belang om duidelijke en gedetailleerde epics of 'verhaaltjes' op te stellen om deze nadelen te voorkomen en het project succesvol te laten verlopen. En herhaal regelmatig de afgesproken doelen. 

2. Verplaats jezelf in de gebruikers van het platform

Het platform moet aansluiten bij de wensen en behoeften van je gebruikers. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk komt het vaak voor dat er veel gebaseerd wordt op aannames. Een heel bekende valkuil.

Het is erg belangrijk dat je de gebruikers van jouw uiteindelijke platform er tijdens het ontwerp en de ontwikkeling bij betrekt. Als je jouw eigen ideeën of aannames niet of onvoldoende toetst, leidt dat tot foute beslissingen waardoor het project risico loopt.

Platformen die goed in elkaar zitten maar niet aansluiten op de behoeften of problemen van de gebruikers zijn nutteloos.

Gebruikers kunnen op veel verschillende momenten tijdens de ontwikkeling van een online platform betrokken worden. Bijvoorbeeld bij het bedenken van de functionaliteiten, tijdens de ontwikkeling en na iedere tussentijdse oplevering.

Tip: betrek de gebruiker in een vroegstadium bij het ontwikkelproces van het platform. Dat scheelt later tijd en geld.

Eén van de methoden die je kunt hanteren om de behoeften en problemen van gebruikers bij het bedenken van functionaliteiten te betrekken, is het schrijven van ‘user stories’.

Het opstellen van user stories is een onderdeel van de Scrum methodiek en omschrijft hoe een gebruiker gebruik maakt van een specifieke functionaliteit van een product (vanuit het perspectief van de gebruiker).

Het is hierbij uiteraard van belang dat je niet speculeert, maar alle stories baseert op zaken die je weet. Ook als je zelf een gebruiker van het product bent, betekent dat niet dat wat voor jou geldt, ook voor anderen geldt. Het proces hiervoor is als volgt:

  1. Ga met gebruikers in gesprek, bevraag ze met open vragen en ga in discussie over de ideeën of over een prototype dat je mogelijk hebt gemaakt.

  2. Stel user stories op volgens de juiste template (zie onderstaande afbeelding).

  3. Valideer de user stories door ze te delen met gebruikers.

3. Kies voor een solide en betrouwbare basis

Er zijn een aantal redenen waarom het gebruik van het Windows-platform met MS SQL database gehost in de cloud een solide basis kan zijn voor een online platform:

  • Betrouwbaarheid: Windows is een zeer stabiel en betrouwbaar platform dat bekend staat om zijn uptime en betrouwbaarheid. Dit maakt het geschikt voor online platforms die constant beschikbaar moeten zijn voor gebruikers.

  • Scalability: De cloud biedt flexibiliteit en schaalbaarheid om aan de behoeften van een groeiend online platform te voldoen. Als het platform groeit en meer gebruikers krijgt, kan het gemakkelijk in de cloud worden uitgebreid om aan de toenemende behoeften te voldoen.

  • Beveiliging: De cloud biedt ook beveiligingsvoordelen, zoals automatische back-ups en geavanceerde beveiligingsfuncties, om ervoor te zorgen dat het platform veilig is voor gebruikers en hun gegevens.

  • Kosten: Het hosten van een online platform in de cloud kan ook kostenvoordelen bieden, omdat het niet nodig is om duur hardware te kopen of te onderhouden.

  • Integratie met andere Microsoft-producten: Als je al gebruikmaakt van andere Microsoft-producten, zoals Office, PowerBI of Dynamics, kan het gemakkelijk zijn om integratie te implementeren tussen het platform en deze producten.

  • Eenvoudig koppelingen maken: met andere systemen. Denk aan API-koppelingen of exportmogelijkheden van verzamelde data voor verdere verwerking.

Samengevat biedt het gebruik van het Windows-platform met MS SQL gehost in de cloud een stabiele, schaalbare, beveiligde en kosteneffectieve basis voor een online platform.

Een ander voordeel van het gebruik van het Windows-platform is ook de complete integratie met het.Net-programmeerframework ondersteunt. .Net is een populair programmeerframework dat wordt gebruikt voor het ontwikkelen van web- en app-applicaties. Het biedt tal van voordelen, waaronder:

  • Een groot aantal kant-en-klare bibliotheken en gereedschappen om ontwikkeltijd te verminderen.

  • Een breed scala aan integratie- en verbindingsmogelijkheden met andere systemen en applicaties.

  • Een goede ondersteuning voor het ontwikkelen van mobiele apps.

  • Een actief ontwikkelaarscommunity om hulp en ondersteuning te bieden bij het gebruik van .Net.

Door het gebruik van .Net als het onderliggende programmeerframework, kan het platform efficiënt worden ontwikkeld en gemakkelijk worden geïntegreerd met andere systemen en applicaties.

Ons advies voor de keuze luidt:

  • Ga voor een technologie die past bij het probleem dat je op wil lossen, sommige frameworks zijn nou eenmaal beter voor bepaalde cases.

  • Ga voor een populaire open-source technologie, hierdoor ben je zekerder over zaken als veiligheid, documentatie en packages.

  • Ga voor een omgeving die past bij het team dat je hebt, mensen die je kent of wilt aanhaken. De populariteit van een technologie heeft bijvoorbeeld ook invloed op toekomstige personeelswerving.

4. Ontwikkel software op een ‘Agile’ wijze

De verschuiving van de traditionele Waterval methodiek (programma van eisen, technische beschrijvingen van het gehele project, etc) naar Agile methodieken zoals Scrum is een revolutie in de wereld van softwareontwikkeling.

Steeds meer mensen zien de voordelen in van een snelle, iteratieve aanpak waarbij kleine versies van het eindproduct (tussenproducten) continu worden gedeployed.

Eigenlijk is de 'Agile' werkwijze dé standaard.

Als projectmanager is het cruciaal om hier constant mee bezig te zijn, want als dit niet gebeurt kan dit op lange termijn tot meerwerk leiden en hoofdpijn veroorzaken.

Er zijn een aantal geweldige voordelen aan het snel deployen van versies, zoals:

  1. Minder uitstel van deadlines doordat features niet afhankelijk zijn van elkaar.
  2. Bugs zijn makkelijker op te sporen en te isoleren doordat er vaak getest wordt.
  3. Het voorkomt onduidelijkheden omdat iedereen continu op de hoogte is van de voortgang.
  4. Het geeft de mogelijkheid om tussentijdse versies te valideren bij gebruikers.
  5. Het verlaagt de druk op het development team om een release te doen.

Zoals een bekende ondernemer Reid Hoffman ooit zei:

“If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.”

Schroom dus ook niet om kleine updates er snel uit te rollen. Het vroeg releasen van versies kan een grote impact hebben op het uiteindelijke resultaat.

5. Test de applicatie en voorkom regressie

Na het opleveren van software product ben je nog niet klaar. Software is nooit af, dat betekent dat het continu doorontwikkeld kan worden maar ook zeker continu gecontroleerd moet worden om het goed te laten functioneren. Enerzijds is dit de verantwoordelijkheid van de developer, anderzijds ga je bepaalde fouten pas tegenkomen zodra de applicatie live staat en in gebruik wordt genomen. Hoe dan ook moet je als developer continu op jacht zijn naar die vervelende bugs en errors.

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. In software development doe je dat uiteraard door een solide testproces. Wat je hierdoor kan voorkomen is bijvoorbeeld regressie tijdens het onderhoud van jouw software.

Regressie is een nieuwe fout die ontstaat als gevolg van een bugfix op een bestaand probleem. Regressiebugs zijn vervelend (nee, irritant) en daarom beschrijven we hier een 3-stappenplan om ze uit te roeien.

  1. Unit testen; het testen van ​​individuele components of classes.

  2. Integratietesten; het testen verschillende components of packages die samenwerken.

  3. Regressietesten; het nogmaals testen van individuele components of classes na het fixen van problemen als uitkomst van de integratietest. Dit zorgt ervoor dat regressiebugs worden uitgesloten.

Conclusie

Als je een online platform wilt ontwikkelen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. In dit artikel delen we vijf tips om je te helpen bij de ontwikkeling van jouw platform.

Zorg voor duidelijke requirements voor het softwareproject. Dit zal helpen om draagvlak te creëren bij de stakeholders en ervoor te zorgen dat het team focus houdt.

Verplaats je in de gebruikers van het platform. Het platform moet aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruikers om succesvol te zijn.

Maak gebruik van een agile ontwikkelmethode. Dit zal helpen om snel te kunnen inspelen op veranderende behoeften en om te testen wat werkt en wat niet.

Zoek naar manieren om het platform te integreren met bestaande systemen. Dit kan helpen om de adoptie van het platform te versnellen en om de waarde ervan te verhogen.

Zorg ervoor dat je het juiste team hebt om het platform te ontwikkelen. Dit betekent dat je mensen moet zoeken die de juiste vaardigheden en ervaring hebben om het platform te bouwen en te onderhouden.

Als je deze tips opvolgt, zal het ontwikkelen van jouw online platform een stuk gemakkelijker worden. Houd er wel rekening mee dat het succes van een platform ook afhankelijk is van andere factoren en dat het belangrijk is om continu te blijven testen en aan te passen om ervoor te zorgen dat het platform blijft voldoen aan de wensen en behoeften van de gebruikers.

Laten we ingesprek blijven

Blijf op de hoogte van actuele gebeurtenissen op het gebied van platformen, digitalisering en veiligheid.

Schrijf in