Inzichten

Perspectieven op trends die de relatie vormgeven tussen technologie, het bedrijfsleven en mensen

Er is onderzoek en inzicht voor nodig - om tot de beste oplossingen te komen - en daarom steken we daar veel tijd in. Want alleen door kennis te delen, kunnen we samen tot bloei komen.

Het belang van effectieve dashboards voor betere besluitvorming

Het belang van effectieve dashboards voor betere besluitvorming

In dit artikel hebben we tien zaken besproken waar je aan moet denken bij het maken van een effectief dashboard, waaronder het bepalen van doelen en doelgroep, het gebruik van betrouwbare gegevensbronnen en het opnemen van relevante KPI's.

Door rekening te houden met deze factoren en het creëren van een gebruiksvriendelijk en responsief dashboard, kunnen bedrijven en organisaties beter inzicht krijgen in hun prestaties en betere beslissingen nemen.

Dashboards zijn een krachtig hulpmiddel voor het visualiseren en analyseren van gegevens. Met behulp van een dashboard kunnen bedrijven en individuen in één oogopslag belangrijke informatie bekijken en belangrijke beslissingen nemen op basis van die informatie.

Hieronder bespreken we tien belangrijke zaken waar je aan moet denken bij het ontwerpen en gebruiken van een dashboard.

Doel en doelgroep

Het eerste en belangrijkste aspect om te overwegen bij het ontwerpen van een dashboard is het doel ervan en de doelgroep voor wie het bedoeld is. Het dashboard moet worden ontworpen met het doel in gedachten en rekening houden met de informatiebehoeften van de doelgroep.

Voorbeeld: Stel dat je een dashboard maakt voor het monitoren van afvalstromen in de organisatie. Het doel is om inzicht te krijgen, ontwikkelingen over tijd te volgen en te verbeteren, terwijl de doelgroep bestaat uit het managementteam en aangesloten (keten)partners.

Gegevensbronnen

De gegevens die worden gebruikt in het dashboard moeten betrouwbaar en relevant zijn. Het is belangrijk om de juiste gegevensbronnen te selecteren en te zorgen voor nauwkeurige en actuele gegevens.

Voorbeeld: De gegevens die je wilt weergeven in het dashboard zijn afkomstig van verschillende bronnen, zoals een API, andere systemen en of leveranciers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gegevens betrouwbaar en actueel zijn. Maak afspraken over van wie de gegevens zijn. Denk ook aan het goed informeren van elkaar: wanneer worden er crusiale wijzigingen in datastromen gemaakt en ben jij daarvan op de hoogte?

Ontwerp en lay-out

Het ontwerp en de lay-out van het dashboard moeten gebruiksvriendelijk zijn en eenvoudig te begrijpen voor de gebruikers. Het is belangrijk om de juiste grafieken, tabellen en andere visuele elementen te kiezen om de gegevens op een effectieve manier te presenteren.

Voorbeeld: het is in feite een vak op zich, de vele graische weergaves hebben een eigen doel. Het bepaalt in grote mate het succes van het leesbaar en bruikbaar maken van jouw dashboard. Aan bullshitbingo hebben we niks.

KPI's

KPI's (Key Performance Indicators) zijn essentieel voor een dashboard. Ze zijn meetbare waarden die belangrijke prestatie-indicatoren weergeven. Het is belangrijk om de juiste KPI's te selecteren die de prestaties van het bedrijf of project meten.

Enkele voorbeelden van KPI's voor een e-commerce dashboard zijn de totale omzet, het aantal bestellingen, de gemiddelde orderwaarde en de conversieratio. Een simpele tegelwaarde met procentule wijziging kan al het verschil maken bij het maken van (snelle) beslissingen voor jouw organisatie.

Real-time data

Real-time data is belangrijk voor een dashboard, omdat het de gebruikers in staat stelt om de prestaties van het bedrijf of project op elk moment te volgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens up-to-date zijn en dat de gebruikers real-time inzicht hebben.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens up-to-date zijn en dat de gebruikers real-time inzicht hebben in de prestaties van de online winkel. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van API's of integratie met andere tools of software. Of laat zien wanneer de data voor het laatst in ververst.

Filters en parameters

Filters en parameters zijn handig om de gegevens te filteren en te analyseren op basis van specifieke criteria. Het is belangrijk om te zorgen voor flexibele filteropties en parameters om de gebruikers in staat te stellen de gegevens te analyseren op de manier die voor hen het meest relevant is.

Voorbeelden zijn: Het dashboard kan filters en parameters bevatten om de gebruikers in staat te stellen de gegevens te analyseren op de manier die voor hen het meest relevant is. Bijvoorbeeld filters op locatie, tijdsperiode en productcategorie.

Responsiviteit

Responsiviteit is belangrijk voor een dashboard, omdat het gebruikers in staat stelt om het dashboard op verschillende apparaten te bekijken, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dashboard responsief is en op alle apparaten goed wordt weergegeven.

Voorbeeld: Hoeveel van de gebruikers gebruiken een mobiel of tablet? Weten we dat: dan heeft dat consequenties voor het ontwerp van het dashboard. 

Beveiliging

Beveiliging is essentieel voor een dashboard, omdat het gevoelige informatie kan bevatten. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste beveiligingsmaatregelen, zoals wachtwoordbeveiliging en beperkte toegang tot het dashboard.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dashboard goed beveiligd is, bijvoorbeeld door het gebruik van wachtwoordbeveiliging, SSO of multifactor authenticatie (een dubbele steutel op de deur).

Onderhoud

Het dashboard moet regelmatig worden onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens up-to-date zijn en dat eventuele technische problemen snel worden opgelost.

Voorbeeld uit de praktijk: het ophalen van data betekent nog niet dat je naar de juiste (waardevolle) data aan het kijken bent. Onderdeel van het onderhoud van een dashboard is om periodiek te bepalen of de data ook correct is. Luister naar je gebruikers.

Gebruikersfeedback

Het is belangrijk om feedback te verzamelen van de gebruikers van het dashboard, bijvoorbeeld door middel van enquêtes of gebruikerstests, om het dashboard te verbeteren en beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de gebruikers.

Tip: checlist meest gemaakt fouten

Hieronder staan de tien meest gemaakte fouten bij het maken van een effectief dashboard:

  1. Geen duidelijk doel hebben: Het dashboard heeft geen duidelijk omschreven doel en/of doelgroep, waardoor de informatie onvoldoende aansluit bij de behoeften van de gebruikers.
  2. Overladen met informatie: Het dashboard bevat te veel informatie en/of te veel gegevens, waardoor de gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.
  3. Gebruik van verkeerde grafieken: Het gebruik van verkeerde grafieken kan leiden tot verkeerde interpretaties en het niet op de juiste manier weergeven van de data.
  4. Gebruik van onbetrouwbare gegevens: Het gebruik van onbetrouwbare gegevens kan leiden tot verkeerde beslissingen.
  5. Onvoldoende aandacht voor design: Het ontwerp van het dashboard is niet gebruiksvriendelijk en/of niet aantrekkelijk genoeg, waardoor de gebruiker moeilijk de gewenste informatie kan vinden. Denk ook aan kleurgebruik. Hoe het simpel.
  6. Niet real-time: Het dashboard is niet real-time, waardoor de informatie verouderd kan zijn en de gebruiker niet op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.
  7. Geen filters en parameters: Het dashboard heeft geen filters en parameters, waardoor de gebruiker de data niet op de juiste manier kan analyseren.
  8. Onvoldoende beveiliging: Het dashboard is niet voldoende beveiligd, waardoor onbevoegden toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie.
  9. Onvoldoende onderhoud: Het dashboard wordt niet regelmatig onderhouden, waardoor de data niet up-to-date is en eventuele technische problemen niet worden opgelost.
  10. Onvoldoende feedback van gebruikers: Het dashboard wordt niet getest en/of er wordt onvoldoende feedback verzameld van gebruikers, waardoor de informatie onvoldoende aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

Conclusie

In een wereld waarin gegevens steeds belangrijker worden voor het nemen van beslissingen, is het hebben van een effectief dashboard van onschatbare waarde. Door rekening te houden met de tien zaken die we hebben besproken, kunnen bedrijven en organisaties hun prestaties beter monitoren en hun besluitvorming verbeteren. Het creëren van een gebruiksvriendelijk en responsief dashboard is de sleutel tot het krijgen van waardevolle inzichten en het nemen van effectievere beslissingen.